• Widgetkitmahyar07
  • Fullscreen Slideshow

پوسیدگی فیتوفتورایی ریشه و طوقه درختان میوه دانه دار

Phytophtora crown and root rot

گونه های فیتوفتورا در درختان میوه سه نوع پوسیدگی به شرح زیر ایجاد می کنند:

1. پوسیدگی طوقه (Collar rot) : پوسیدگی قسمت های پیوندی درخت بوده و به بافت های پوست بخش پایینی تنه در سطح یا بالای خاک ( بخشی از بن تنه که بیشتر به آن طوقه گفته می شود) حمله کرده و ایجاد آلودگی می کند. پوسیدگی طوقه در درختانی که در پایین و نزدیک زمین پیوند شده اند، شایع تراست .

2. پوسیدگی یقه (Crown rot) : پوسیدگی در قسمت پایه درخت است و به بافت های پوست اطراف یقه (محل اتصال ریشه و تنه) و نزدیک به ریشه های اصلی حمله می کند.

3. پوسیدگی ریشه ( Root rot ) : پوسیدگی سیستم ریشه و قسمت های دور از ناحیه یقه درخت بوده و بیشتر همراه با پوسیدگی یقه بروز می کند. ولی به تنهایی هم ممکن است ظاهر شود.

علائم بیماری پوسیدگی فیتوفتورایی طوقه و ریشه درختان میوه دانه دار:

علائم بیماری گیاهی پوسیدگی فیتوفتورای را همانند دیگر بیماری های ریشه ، می توان به دو نوع تفکیک کرد. نوع اول، نشانه های غیر اختصاصی که روی اندام های هوایی درختان بیمار بروز می کند. در این حالت شاخه های درخت کم رشد شده، شاخساره ها کاهش می یابند، برگ ها رنگ پریده و در اوایل پاییز متمایل به ارغوانی می شوند. گاهی میوه ها کوچک شده و پیش از رسیدن رنگ می گیرند. بدین ترتیب درختان بیمار به تدریج در خلال چند سال و یا به طور ناگهانی ضعیف شده و سرانجام خشک می شوند. نوع دوم شامل نشانه های اختصاصی بیماری است که اغلب در ظاهر نامشهودند. این علائم در ناحیه طوقه و یقه، هنگامی نمایان می شوند که لایه های خارجی پوست در درختان بیمار به جای سالم و سفید بودن، بافت مرده و به رنگ نارنجی تا آجری بوده و سرانجام بعد از پوسیدن، به رنگ قهوه ای تیره درمی آیند.

در بعضی مواقع ممکن است درمحل شانکرهای طوقه و یقه ترشحات شیره مانند مشاهده شود. وقتی با چاقو بافت های فاسد و شانکردار ناحیه طوقه و یقه بریده شود، مرز واضحی بین نواحی سالم و بافت مرده دیده می شود. بیشترین فعالیت عامل بیماری در این قسمت بوده و معمولاً جداسازی قارچ از این قسمت ها انجام می شود. علاوه بر ناحیه طوقه و یقه ، ریشه های درختان بیمار نیز ممکن است پوسیده و قهوه ای شوند.

 

عامل بیماری ، نحوه انتشار و چرخه زیستی پوسیدگی فیتوفتورای طوقه و ریشه درختان میوه دانه دار:

در سال های اخیر گونه های مختلفی از قارچ های جنس Phytophtora به عنوان عوامل پوسیدگی طوقه، یقه و ریشه درختان سیب در کشورهای مختلف جهان شناخته شده است.

قارچ عامل پوسیدگی فیتوفتورایی خاکزی است و می تواند قبل از کاشت درخت، در خاک باغ وجود داشته باشد. مایه اولیه این قارچ همچنین می تواند با نهال ها یا آب آبیاری آلوده، به باغ های دوردست انتقال پیدا کند. قارچ در بافت های آلوده ، میوه ها و برگ های ریخته شده روی زمین زمستان گذرانی می کند. هنگامیکه رطوبت خاک درحد یا نزدیک به رطوبت اشباع خاک باشد، اندام های رویشی قارچ به شدت رشد می کنند. خاک های دارای زهکش و مکان هایی از باغ که برای مدت طولانی آب در آنجا جمع شده و شرایط مناسب برای رشد قارچ را فراهم می کنند، از مهم ترین عوامل تشدید بیماری هستند.

بعد از شروع آلودگی مقاومت میزبان در برابر تهاجم قارچ کاهش می یابد.

 

راه های پیشگیری و کنترل بیماری پوسیدگی فیتوفتورایی طوقه و ریشه درختان میوه دانه دار:

 

  • کاشت ارقام مقاوم به بیماری
  • درختان در خاک هایی که زه آب نداشته باشند کاشته شوند
  • نهال ها روی پشته کاشته شوند تا آب طوقه و یقه آنها را فرانگیرد
  • دور آبیاری و میزان آن طوری تنظیم شود که از پیدایش حالت اشباع خاک برای مدت طولانی جلوگیری شود
  • فرو بردن ریشه نهال ها در محلول بردوفیکس 10 در هزار قبل از کاشت

 

در صورت وجود آلودگی :

 

  • تراشیدن بافت های آلوده گیاه و سوزاندن آنها و رنگ کردن بافت سالم گیاه با بردوفیکس رقیق نشده
  • ضدعفونی ابزار هرس با بردوفیکس رقیق نشده
  • آبیاری درختان با بردوفیکس 10 درهزار و برای درختان مسن تر آبیاری سایه انداز و بیل زدن خاک سایه انداز
  • محلول پاشی کل گیاه با بردوفیکس 5 در هزار

 

 

شانکر نکتریایی درختان میوه دانه دار

Nectarian canker

بیماری گیاهی شانکر نکتریای یا شانکر اروپایی در کشورهایی که باران های مکرر تابستانی دارند شایع است. این بیماری در ایران زیاد شایع نیست.

علائم بیماری شانکر نکتریایی درختان میوه دانه دار:

بیماری گیاهی شانکرنکتریای موجب خشک شدن درختان جوان و شاخه های درختان مسن می شود. نشانه های این بیماری بیشتر در محل گره ها و زوایای شاخه ها بروز پیدا می کند. این بیماری روی شاخه های جوان به صورت نواحی فرورفته و بیضوی کشیده نمایان می شود. نشانه های بیماری روی شاخه های بزرگ تر، شامل شانکرهای تخم مرغی و فرورفته هستند و معمولاً بافت های پیرامون آنها پینه ای می شوند.

عامل بیماری ، نحوه انتشار و چرخه زیستی شانکر نکتریایی درختان میوه دانه دار:

عامل بیماری گیاهی شانکر نکتریای قارچNectria galligena  می باشد.

قارچ عامل بیماری در فصل بعد به نواحی پینه ای شانکرهای سال قبل هم سرایت کرده و موجب انهدام این قسمت ها می شود. در نتیجه استمرار این پدیده، سطح شانکرها از حلقه های بیضی شکل و هم مرکز پوشیده می شود.

راه های پیشگیری و کنترل بیماری شانکر نکتریایی درختان میوه دانه دار:

  • سم پاشی های چهارگانه دوره ای با بردوفیکس به شرح زیر:

- سم پاشی با بردوفیکس 10 در هزار پس از ریزش 70 درصد برگ ها در پاییز

- سم پاشی با بردوفیکس 10 در هزار قبل از تورم جوانه ها

- سم پاشی با بردوفیکس 5 در هزار بعد از ریزش گلبرگ ها

- سم پاشی با بردوفیکس 5 در هزار بعد از تشکیل میوه

درصورت وجود آلودگی اقدامات زیرعلاوه بر محلول پاشی های دوره ای ضروری است:

تکرارسم پاشیها بعد از تشکیل میوه، در سه نوبت به فواصل 15 روزه

تراشیدن دقیق شانکرهای موجود روی شاخه ها و تنه های درختان آلوده و پانسمان بافت سالم گیاه با بردوفیکس رقیق نشده.

هرس شاخه های آلوده، 10 تا 15 سانتی متر پایین تر از بافت آلوده و سوزاندن آنها ودرصورت قطور بودن محل هرس ضدعفونی آن با بردوفیکس رقیق نشده.

سرطان طوقه و ریشه درختان میوه دانه دار

Crown gall

بیماری گیاهی سرطان طوقه و ریشه که گال طوقه و ریشه هم نامیده می شود در خزانه ها، نهالستان ها و باغ های میوه سراسر جهان شیوع داشته و به بیش از 93 تیره مختلف از گیاهان علفی و چوبی حمله می کند.

علائم بیماری سرطان طوقه و ریشه درختان میوه دانه دار:

بارزترین نشانه بیماری گیاهی سرطان طوقه و ریشه، تشکیل گال روی یقه، ریشه و گاه تنه ی نهال ها و درختان است. گال ها بر اثر ازدیاد و بزرگ شدن بیش از اندازه سلول ها بوجود می آیند. گال ها شامل برجستگی هایی تقریباً کروی هستند که از بافت های آوندی تشکیل شده و ممکن است نرم اسفنجی یا سخت باشند. تشخیص گال های ریز و نرم روی ریشه نهال ها به دقت و تجربه نیاز دارد، زیرا آن ها بسیار شبیه پینه هایی هستند که روی پایه های ازدیاد بذری در محل خروج ریشه های فرعی ایجاد می شوند.

عامل بیماری ، نحوه انتشار و چرخه زیستی  سرطان طوقه و ریشه درختان میوه دانه دار:

باکتری عامل بیماری گیاهی سرطان طوقه و ریشه در درختان سیب و گلابی و همینطور درختان هسته دار Agrobacterium tumefacines نام دارد.

این باکتری در خاک و بافت های پیرامون گال های فعال زمستان گذرانی می کند. باکتری از راه زخم های بوجود آمده در روی ریشه یا از راه ریشه های مویی وارد گیاه میزبان می شود.

پس از ورود باکتری، DNA آن موجب تولید بیش از اندازه هورمون گیاهی شده و بافت گیاه شروع به تقسیم و بزرگ شدن کرده و گال تشکیل می شود. با قرارگرفتن DNA داخل بافت میزبان، بدون حضور باکتری نیز گال تولید می شود.

در بعضی مواقع باکتری عامل بیماری از گال ها خارج شده و ریشه های سالم و خاک اطراف را آلوده می کند. باکتری از ریشه ها و خاک های آلوده از راه های مختلف مانند باران، جریان آب آبیاری، ادوات کشاورزی، باد و حشرات جابه جا شده و بیماری انتشار پیدا می کند. چنانچه دمای محیط 20 درجه سانتی گراد یا بیشتر باشد، در طول 2 تا 4 هفته بعد از وقوع عفونت، گال های کوچک به وجود می آیند.

اگر درجایی که قبلاً خزانه تاک، هلو، تمشک و گلسرخ بوده و عفونت وجود داشته نهال یا درخت سیب کاشته شود، معمولاً بیماری گال طوقه با شدت بیشتری بروز پیدا می کند.

راه های پیشگیری و کنترل بیماری سرطان طوقه و ریشه درختان میوه دانه دار:

  • انتخاب نهال سالم
  • انتخاب پایه هایی با حساسیت کم نسبت به بیماری
  • استفاده از آبیاری قطره ای
  • خودداری از وارد شدن هر نوع زخم و ترک به گیاه
  • فروبردن ریشه نهال ها در محلول بردوفیکس باغبان تاک 10 در هزار قبل از کاشت
  • تراشیدن گال های موجود روی درختان و رنگ کردن بافت سالم گیاه با بردوفیکس رقیق نشده
  • ضدعفونی ابزار هرس با بردوفیکس رقیق نشده
  • آبیاری کل باغ به منظور ضدعفونی خاک در باغاتی که آلودگی در آنها وجود دارد با بردوفیکس باغبان تاک 10 در هزار، بطوریکه تمام سایه انداز گیاهان آبیاری شود.
  • در صورت شدت بیماری گیاه حذف و سوزانده شود.

شانکر سیتوسپورایی درختان میوه دانه دار

Cytospora Canker

بیماری گیاهی شانکر سیتوسپورایی دارای اسامی دیگری از جمله شانکر لوکوستومایی، دارخور یا فیتیله نارنجی نیز می باشد. بیماری گیاهی شانکر سیتوسپورای دارای میزبان‌های مختلفی از جمله گردو، چنار، تبریزی، گیلاس، زردآلو و سیب است.

علائم بیماری شانکر سیتوسپورایی درختان میوه دانه دار:

بارزترین نشانه بیماری گیاهی شانکر سیتوسپورای، پیدایش شانکر (زخم) روی تنه و شاخه‌ های درختان آلوده است. در ابتدا پوست شاخه‌ ها در محل عفونت کمی نرم شده، فرو می رود و رنگ آن کمی تیره‌ می‌شود. به مرور این لکه‌ ها بزرگ‌ تر شده و فرورفتگی در این نواحی بیشترمی‌شود. سپس لکه‌ ها به‌ رنگ قهوه‌ای درمی‌آید، پوست درمحل لکه‌ ها خشک می‌شود، به‌ صورت شانکر درآمده و پوست شاخه از محل شانکر شکاف برمی‌دارد.

اندازه شانکرها بسته به شرایط محیطی، ضعف یا شادابی شاخه‌ ها بسیار متفاوت است. در بعضی مواقع ممکن است طول شانکر روی تنه یا شاخه‌های اصلی درخت به 50 تا 60 سانتی‌متر برسد.

به طور معمول در بخش مرکزی شانکرها، اندام‌های تولید مثل قارچ ( پیکنید و پریتس‌های بیمارگر) به شکل جوش‌های کوچک و سیاه‌رنگ نمایان می‌گردند. چنانچه شانکر پیرامون شاخه‌ ها را فراگیرد، برگ شاخه های آلوده در ابتدا سبز خشک شده و سپس به طور کامل از بین می روند.

آلودگی بیشتر در محل هرس و یا قسمت هایی که دچار آسیب های فیزیکی شده اند مشاهده می شود. برگ هایی که روی شاخه های آلوده قرار دارند از بالا به پایین پژمرده، قهوه ای و خشک می شوند. سرعت توسعه قارچ و فساد بافت های آلوده، روی شاخه های باریک و بالایی بیشتر از شاخه های قطور و پایینی درختان است.

عامل بیماری ، نحوه انتشار و چرخه زیستی شانکر سیتوسپورایی درختان میوه دانه دار:

قارچ عامل بیماری گیاهی شانکر سیتوسپورای، Leucostoma Cincta تشخیص داده شده است که شکل غیر جنسی آن Cytospora Cincta نام دارد. این قارچ به روش های زیر زمستان گذرانی می کند :

  1. به شکل میسلیوم در بافت های پوست اطراف شانکرهای ایجاد شده روی شاخه های درختان آلوده که میسلیوم قارچ را می توان تا فاصله 5 سانتی متری محدوده شانکرهای فعال جدا کرد.
  2. روی شانکرها و سرشاخه های آلوده روی درخت.
  3. روی شاخه ها و سرشاخه های آلوده بریده و انبار شده در حاشیه باغ ها.

آلودگی های اولیه بیشتر بعد از برداشت محصول روی می دهند. در این دوران، به دلیل فعالیت سوخت و ساز کم درخت و کاهش قدرت ترمیم، نمی تواند در برابر وقوع عفونت مقاومت کند.

بعد از وقوع آلودگی، عامل بیماری به سرعت در پوست سرشاخه و شاخه پیشروی می کند، به شکلی که در طول یک ماه ممکن است سرشاخه ای به طول 1 تا 1/5 متر کاملاً خشک شود.

اندام های زایشی قارچ به تعداد زیاد در پوست اندام های آلوده به شکل نقاط و جوش های سیاه تشکیل می شوند. حدود یک ماه بعد رشته های اسپور به شکل فیتیله هایی از روزنه جوش ها خارج می شوند که در آب حل شده و همراه قطرات باران یا باد به قسمت های دیگر درخت منتقل می شوند.

بارش باران، رطوبت هوا، هوای خنک و وجود زخم روی گیاه، عوامل موثر در تشدید بیماری هستند.

گسترش عامل بیماری در بافت های آلوده در پاییز و زمستان و همزمان با بازشدن جوانه های درخت بسیار زیاد است.

راه های پیشگیری و کنترل بیماری شانکر سیتوسپورایی درختان میوه دانه دار:

  • هر اقدامی که بتواند از تضعیف و زخمی شدن درختان جلوگیری کند در پیشگیری از بیماری موثر است.
  • سم پاشی های چهارگانه دوره ای با بردوفیکس باغبان تاک به شرح زیر:

-  سم پاشی با بردوفیکس 10 در هزار پس از ریزش 70 درصد برگ ها در پاییز

-  سم پاشی با بردوفیکس 10 در هزار قبل از تورم جوانه ها

-  سم پاشی با بردوفیکس 5 در هزار بعد از ریزش گلبرگ ها

-  سم پاشی با بردوفیکس 5 در هزار بعد از تشکیل میوه

درصورت وجود آلودگی اقدامات زیرعلاوه بر محلول پاشی های دوره ای ضروری است:

تکرارسم پاشیها بعد از تشکیل میوه، در سه نوبت به فواصل 15 روزه

تراشیدن دقیق شانکرهای موجود روی شاخه ها و تنه های درختان آلوده و پانسمان بافت سالم گیاه با بردوفیکس رقیق نشده.

هرس شاخه های آلوده، 10 تا 15 سانتی متر پایین تر از بافت آلوده و سوزاندن آنها ودرصورت قطور بودن محل هرس ضدعفونی آن با بردوفیکس رقیق نشده.

 

لکه سیاه سیب و گلابی

Pear and Apple Scab

بیماری گیاهی لکه سیاه سیب و گلابی از مهمترین بیماری‌های درختان دانه‌ دار است. عامل بیماری روی سیب و گلابی متفاوت بوده اما علائم و روش‌های کنترل آن یکسان می‌باشند.

علائم بیماری لکه سیاه سیب و گلابی:

بیماری گیاهی لکه سیاه سیب و گلابی به برگ، دمبرگ، میوه و گاهی شاخه و جوانه حمله می‌کند. بارزترین نشانه بیماری روی برگ و میوه مشاهده می‌شود. همزمان با بازشدن جوانه‌ ها و ظهور برگ‌های جوان، سطح زیرین برگ‌ها درمعرض آلودگی قرار می‌گیرد و لکه‌ های بیماری ظاهر می‌شوند. با بازترشدن برگ‌ها لکه‌ های بیماری در هر دو سطح برگ دیده می‌شوند. لکه‌ های اولیه بیماری حالت مخملی، به‌ رنگ سبز زیتونی یا قهوه‌ای هستند و حاشیه نامشخص دارند. به تدریج حاشیه لکه‌ ها واضح شده، گاهی چند لکه به هم چسبیده و به رنگ تیره درمی‌آیند. هرچه سن برگ‌ها بیشتر شود، بافت‌های آلوده ضخیم‌تر شده و پهنک برگ‌ها تغییر شکل می‌دهد. در صورت افزایش شدت بیماری برگها زرد شده و می‌ریزند.

بروز لکه‌ های بیماری روی شاخه گل ممکن است سبب ریزش گل‌ها گردد.

لکه‌ های بیماری گیاهی لکه سیاه سیب و گلابی روی میوه‌های جوان شبیه لکه‌ های روی برگ‌ هستند. هنگامی که میوه‌های آلوده و لکه‌ دار بزرگ می‌شوند، لکه‌ ها به رنگ قهوه‌ای درمی‌آید و بافت میوه در محل لکه‌ ها چوب پنبه‌ای می‌شود. به دلیل از بین رفتن بافت قسمت‌های آلوده و همچنین رشد قسمت‌های سالم، میوه ناهمگن و ترک خورده می‌شود.

در سرشاخه‌ های یکساله ارقام حساس، به هنگام آلوده شدن، جوش‌هایی به قطر 3 تا 4 میلی‌متر ظاهر می‌شود. جوش‌ها به مرور می‌ترکد و به شکل لکه‌ های تیره‌ رنگ درمی‌آیند. این لکه‌ ها روی شاخه‌های دو تا سه ساله به یکدیگر چسبیده و شانکرمانند می‌شوند.

عامل بیماری، نحوه انتشار و چرخه زیستی لکه سیاه سیب و گلابی:

قارچ عامل بیماری گیاهی لکه سیاه سیب قارچ Venturia Inaequalis و عامل بیماری گیاهی لکه سیاه گلابی قارچ Venturia Pirina است.

قارچ عامل بیماری به اشکال مختلف دربرگ‌ها و میوه‌های آلوده افتاده روی زمین باغ و همچنین داخل زخم‌های سرشاخه زمستان‌گذرانی می‌کند. بلوغ و خروج آسکوسپورها (اندام‌های جنسی قارچ) همزمان با بازشدن جوانه‌ ها بوده و تا مرحله گلدهی کامل ادامه دارد. به طور معمول این مدت  5 تا 9 هفته طول می‌کشد. برای شروع رشد عامل بیماری وجود یک لایه آب آزاد ضرورت دارد. زمان لازم برای وقوع آلودگی به میزان رطوبت روی اندام‌های گیاه و دمای محیط بستگی دارد. آلودگی تا زمانی که رطوبت نسبی بیش از 95 درصد باشد ادامه می‌یابد.

چرخه بیماری ممکن است در طول فصل رویش چندین بار تکرار شود. تعداد چرخه‌ های بیماری در باغ‌هایی که در روز آبیاری شده، یا به وسیله آبیاری تحت فشار از بالا آبیاری می‌شود و همچنین به‌ واسطه شبنم‌ های شبانه بیشتر می‌شود.

لودگی به تعداد ساعت خیسی اندام های گیاه و دمای محیط بستگی دارد.

راه‌های پیشگیری و کنترل بیماری لکه سیاه سیب و گلابی :

  • برای احداث باغ‌های جدید، از ارقام مقاوم به بیماری استفاده شود.
  • جمع‌آوری و انهدام برگ‌ها و میوه‌های آلوده افتاده بر روی زمین.
  • سمپاشی‌های دوره‌ای با بردوفیکس باغبان تاک به شرح زیر:

سمپاشی با بردوفیکس 10 در هزار پس از ریزش 70 درصد برگ‌ها در پاییز

سمپاشی با بردوفیکس 10 در هزار قبل از تورم جوانه‌ها

درصورت وجود رطوبت:

سمپاشی با بردوفیکس 5 در هزارهنگام بازشدن جوانه‌ها و نمایان شدن نوک برگ‌ها

سمپاشی با بردوفیکس 5 در هزار قبل از بازشدن شکوفه‌ ها

سمپاشی با بردوفیکس 5 در هزار بعد از ریزش 70% گلبرگ‌ها

سمپاشی با بردوفیکس 5 در هزار بعد از تشکیل میوه

مقالات دیگر...

  • 1
  • 2

بیماری های گیاهی

برخی از بیماری های درختان میوه و راه های پیش گیری و درمان آن ، جهت مشاهده فهرست کامل بیماری ها به منوی اصلی سایت مراجعه کنید

  • Fire Blight

    Fire Blight

    Fire blight is a contagious disease affecting apples, pears, and some other members of the family Rosaceae. It is a serious concern to apple and pear producers. Under optimal conditions, it can destroy an entire orchard in a single growing season. Therefore, the necessary intensity of control programs will vary considerably for different plantings and in different years, depending on individual orchard factors and weather conditions
  • Downy Mildew

    Downy Mildew

    Downy mildew is a highly destructive disease of grapevines in all grape-growing areas of the world where there is spring and summer rainfall at temperatures above 10ºC (50ºF). In 1885, P.M.A. Millardet first used Bordeaux mixture (copper sulfate and lime) to control downy mildew in the vineyards of France, beginning the chemical era of disease control
  • Shot Hole

    Shot Hole

    Shot hole, or Coryneum blight, is a serious disease of almonds, apricots, nectarines, peaches, and other Prunus species in California. Reddish or purplish brown spots about 0.10 inch in diameter occur on new leaves and shoots. The spots expand and their centers turn brown. Tiny, dark specks sometimes form in the center of lesions, especially on leaves
  • Bacterial Canker

    Bacterial Canker

    Citrus canker can be a serious disease where rainfall and warm temperatures are frequent during periods of shoot emergence and early fruit development. This is especially the case where tropical storms are prevalent. Citrus canker is mostly a leaf-spotting and fruit rind-blemishing disease

 

 

 

جستجو

با ما در ارتباط باشید

با ثبت آدرس ایمیل خود با ما در تماس باشید و از آخرین اخبار شرکت مطلع گردید